Nu er kinderen zijn of komen, ben je misschien opzoek naar een nieuw en groter huis. Dat is in de huidige huizenmarkt natuurlijk een hele uitdaging, maar als je dan een passend huis hebt gevonden, ben je waarschijnlijk dolblij. Er komt dan van alles op je af. Je moet het huis misschien nog opknappen, daarna moet je de verhuizing regelen en je oude huis in goede staat achterlaten. Logisch dat je misschien niet denkt aan bijvoorbeeld zaken als verzekeringen. Je hebt nu wel wat anders aan je hoofd. Toch is het verstandig na te gaan of je huis en alles wat daarin staat wel goed verzekerd is. Zeker als je nieuwe spullen gaat kopen, is het verstandig verzekeringen af te sluiten. Je huis verzekeren kun je doen met zogenaamde woonverzekeringen. Daaronder vallen de opstal en inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Voordat je die daadwerkelijk gaat afsluiten is het goed even na te gaan wat er dan precies verzekerd wordt en waar je recht op hebt in geval van schade. Hieronder volgt een uitleg van de opdtal en inboedelverzekering.

De opstalverzekering

De opstalverzekering verzekert het huis zelf en alles wat daaraan vastzit. Je kunt daarbij dus ook denken aan waterleidingen en zonnepanelen. Springt er dus een waterleiding, dan komt een opstalverzekering goed van pas. Maar deze verzekering komt ook van pas bij inbraakschade, schade aan glas, als je dat meeverzekerd hebt, en bepaalde gebeurtenissen die vastliggen in je polis. Je hebt daarbij de keuze voor een basisdekking of een uitgebreide dekking. Goed om te weten: er zijn ook een aantal zaken niet verzekerd. Schade die ontstaat door slecht onderhoud bijvoorbeeld, maar ook constructiefouten en  schade die geleidelijk ontstaat worden niet verzekerd. En natuurlijk moet je aan de eisen voldoen die de wet voorschrijft anders heb je ook een probleem bij schade. Denk bijvoorbeeld aan rookmelders op elke verdieping.

De inboedelverzekering

Alle spullen in huis vallen onder de inboedelverzekering. Onder alle spullen vallen bijvoorbeeld ook je laptop en je mobiele telefoon. Je bent verzekerd voor gebeurtenissen als brand- of waterschade. Maar ook tegen stormschade en diefstal. Ook hier kun je weer kiezen voor een basisverzekering of een uitgebreidere verzekering. Dit is geheel afhankelijk van jouw situatie. Een verzekering voor je huis afsluiten is hoe dan ook verstandig. Het kan je heel veel kosten besparen en het geeft rust om te weten dat je schade vergoed krijgt. Dus kijk welke verzekering bij jouw situatie past en sluit hem af.