Siliconen zijn chemische verbindingen die glad en vloeibaar zijn. Als je kijkt naar haarverzorgingsproducten dan voorkomen deze siliconen een statische lading en kroeshaar. Hierdoor wordt het haar zacht en soepel. Wat siliconen in shampoo doen, is een beschermende film rond het haar leggen waardoor het gladder en zachter wordt. Maar soms is het een minder goed idee om een product met siliconen te gebruiken. Ik vertel je hieronder meer over siliconenvrije shampoo.

Siliconenvrije shampoo

Hoewel een shampoo met siliconen het haar niet beschadigt, is het voor sommige mensen met specifieke haartypes niet aan te raden om zo’n product te gebruiken. Mensen met futloos haar, dun haar of vet haar kunnen beter kiezen voor een shampoo zonder siliconen. En ook voor mensen met een gevoelige hoofdhuid is dit een betere optie.  

Het herstellen van je haar

Als je wel altijd siliconen producten hebt gebruikt, kun je je haar voorzichtig ontdoen van de siliconen. Dit doe je met een siliconen vrij masker of met een speciale shampoo bar. Je zal na verloop van tijd merken dat het haar weer gevoed is en sterker wordt. Vermijd in ieder geval schadelijke behandelingen zoals kleuren, een permanent, of het drogen van je haar op een hoge temperatuur. Dit vertraagt namelijk het proces van het gezonder en steviger worden van je haar. 

Gevolgen gebruik siliconenvrije shampoo

Waar een shampoo met siliconen een glanzend en zacht laagje achterlaat op het haar, zal een siliconenvrije shampoo het haar minder laten glanzen. Het nadeel van shampoo met siliconen is dat deze vaak synthetisch zijn en je ze er dus niet heel gemakkelijk uit kunt wassen. Als er teveel siliconen op het haar zitten dan kan het haar hierdoor uitdrogen en dus beschadigen. Kies je voor siliconenvrij dan is het product wat minder lang houdbaar en glanst het minder, maar je loopt dan minder risico’s op beschadigingen. 

Het is aan jou!

Het is natuurlijk helemaal aan jou welke producten je wel of niet wilt gebruiken. Wil je advies, dan kun je het beste aan je kapper vragen wat hij/zij adviseert. Aan de hand daarvan kun je uit gaan zoeken wat het beste bij jou en jouw haar past. En misschien moet je ook wel een tijdje iets uitproberen om te kijken hoe het werkt voor jou. Hoe dan ook, als je eindigt met een mooie bos gezond haar, dan heb je bereikt wat je wilt. Succes met jouw zoektocht naar een goede match!